****Magyarország útikalauz!****

      

 

 Tájékoztatom a kedves olvasókat, hogy az ittlévő üzenőfal  átmenetileg, hivatalos ok miatt nem elérhető.A bővebb információról
 olvashattok
ITT A PELLENGÉR
 
 

      

 

A magyar történelemben még igen nagy művelődéstörténeti terület hever kiaknázatlanul, márpedig népünk múltjának teljes és tökéletes megismerése megmunkálásuk nélkül hiányos. Ilyen terület, más egyebek között, a magyarság konyhája, étkezésének elemei, főzési babonái, valamint asztali szokásai. A tudomány ezen rögös területének művelése elméleti célunk: felkutatni és egybegyűjteni a magyarság ősi életéből máig a napi és az úri étkezés módját, tartalmát, köznapi és ünnepi asztali szokásait, nemkülönben a magyar főzés módjait és készségeit, tárgyi emlékeit. Sok ilyen egyes adat található a történeti és irodalmi közleményekben, de ezek a legtöbb esetben elhanyagolt, hiányos és felületes rövid feljegyzések, pedig fentiek népi jellemünknek színes és jellegzetes elemei. Konyhánk, ételeink, akárcsak a zenénk, a nyelvünk, elütnek a nyugati népekéitől, azonban ezzel kapcsolatban megállapíthatjuk azt is, hogy nem a magyarság hátrányára. Mindezt ismerni nemcsak érdekes, hanem hasznos is.

 A magyar konyha a magyar kultúra egyik kiemelkedő különlegessége, jellegzetességét a többféle alapanyag, a jellegzetes fűszerezés és sajátos konyhatechnológiai műveletek együttes hatása alakított ki, még ha nem is tartozik a legegészségesebbek közé. A legismertebb magyar nemzeti ételek a gulyás, halászlé, töltött káposzta, paprikás csirke, paprikás krumpli, disznótoros, bableves, túrós csusza.


Egy kis ízelítő az ételek,italok világából.


Paprikáscsírke.
Elkészítés:
A megtisztított, megmosott csirkét részeire szedjük
A hagymát apróra vágjuk és a zsírban vagy olajban megfonnyasztjuk. Mielőtt megpirul fűszerezzük pirospaprikával, beletesszük a csirkét, egy kevés vizet öntünk rá és jól összekeverjük.
Kis ideig pároljuk, majd hozzátesszük a felszeletelt paprikát és a meghámozott, kis darabokra vágott paradicsomot. Ismét elkeverjük és megsózzuk.
Fedő alatt pároljuk, időként kevés vízzel meglocsoljuk.
Ha a hús megpuhult, tejföllel és paprikával díszítve, galuskával és savanyú uborkával tálaljuk.

 
Disznótoros. 

A májas hurka elkészítése
A jól megmosott sertéstüdőt sós vízben puhára főzzük.
A kihűlt tüdőt a májjal együtt ledaráljuk. A tisztított, finomra vöröshagymát zsírban lepirítjuk, és a darált májhoz adjuk.
A rizst a tüdő levében nem túl puhára főzzük, kihűtjük, és szintén a májhoz keverjük. Az egészet őrölt borssal, majoránnával, pirospaprikával fűszerezzük és sózzuk.
Az egészet egy kevés abáló lével jól összegyúrjuk, majd hurkatöltővel tiszta bélbe töltjük, végeiket hurkapálcikával lezárjuk. A hurkát megabáljuk, vízzel leöblítjük és lehűtjük.
Felhasználás előtt a hurkát tepsibe rakjuk, és nem túl forró sütőben ropogósra sütjük.
A májas hurkát darabolva, általában hagymás tört burgonyával és párolt káposztával tálaljuk.
Hozzávalók:
700 g sertéstüdő
100 g vöröshagyma
80 g zsír
200 g rizs
5 g őrölt bors
300 g sertésmáj
2 g majoránna
3 g pirospaprika
30 g só

----------------------------------------------------

A véres hurka elkészítése
A sertéstarját és a tokaszalonnát puhára főzzük, kihűtjük, majd a tarját ledaráljuk, a szalonnát apró kockákra vágjuk, és hozzáadjuk a vért.
A tisztított, finomra vöröshagymát zsírban lepirítjuk, és a húshoz adjuk.
A kis kockákra vágott zsemlét sütőben megpirítjuk, és a húshoz keverjük. Őrölt borssal, és szegfűborssal fűszerezzük, sózzuk és - ha szükséges egy kevés abáló levet öntünk hozzá - az egészet jól összegyúrjuk.
Töltése, abálása, sütése és tálalása megegyezik a májas hurkáéval.
Hozzávalók
600 g sertéstarja
150 g tokaszalonna
1 l sertésvér
100 g vöröshagyma
100 g zsír
3 zsemle
5 g őrölt bors
2 g szegfűbors
30 g só

---------------------------------------------------
A házi sült kolbász elkészítés
A vegyes sertéshúst közepes finomságúra ledaráljuk. Megsózzuk, őrölt borssal, pirospaprikával és reszelt vagy finomra vágott fokhagymával, illetve langyos vízben áztatott reszelt fokhagyma levével fűszerezzük, és az egészet jól összegyúrjuk.
Ha kemény egy kevés langyos vizet öntünk hozzá, ismét összekeverjük, majd kolbásztöltővel tisztított bélbe töltjük.
A 25-30 cm-es darabokra kialakított kolbász végeinél a belet csomóra kötjük, majd hevített zsírral leöntve, sütőben pirosra sütjük. Tálalása megegyezik a májas hurkánál leírtakkal.
Hozzávalók:
1 kg sertéshús
40 g só
5 g őrölt bors
2 g pirospaprika
20 g fokhagyma
80 g zsír

 

 

      


 

      

 



Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?    *****    A szörnyek miért csak éjjel bújnak elõ? Az ártatlan külsõ mögött is lapulhat valami rémes? - fórumos szerepjáték    *****    Ünnepeld a magyar költészet napját a Mesetárban! Boldog születésnapot, magyar vers!    *****    Amikor nem tudod mit tegyél és tanácstalan vagy akkor segít az asztrológia. Fordúlj hozzám, segítek. Csak kattints!    *****    Részletes személyiség és sors analízis + 3 éves elõrejelzés, majd idõkorlát nélkül felteheted a kérdéseidet. Nézz be!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek érdemes belenéznie. Ez csak intelligencia kérdése. Tedd meg Te is. Várlak    *****    Új kínálatunkban te is megtalálhatod legjobb eladó ingatlanok között a megfelelõt Debrecenben. Simonyi ingatlan Gportal    *****    Szeretnél egy jó receptet? Látogass el oldalamra, szeretettel várlak!